Introductie

RTVUitzendingen is een softwareoplossing voor het beschikbaar stellen van eerder uitgezonden radioprogramma's via de publieke omroepsite. Ook wel bekend als "uitzending-gemist". Via de omroepsite kunnen deze uitzendingen op-verzoek (“on-demand”) met een webspeler worden beluisterd of worden gedownload (“podcasting”).

Het proces voor het beschikbaar stellen van uitzendingen wordt gedaan met de Windows tool "RTVUitzendingen" die draait meestal in de studio of binnen de uitzendstraat. De audiobestanden voor uitzending-gemist worden uit een map gehaald dat van ieder uur een opname beschikbaar is. Een derde-partij opnameapplicatie kan dit uitvoeren (Ronar, Logcom, Audiograbber). Via een website wordt het proces aangestuurd. Dit is een PHP website die dan op de website van de omroep wordt geplaatst.

Uitzendingen worden als stream aangeboden aan een webplayer (HTMl5 of jPlayer). Eventueel kunnen uitzendingen ook als download worden aangeboden (podcasting). Tenslotte kent RTVUitzendingen een API voor extern gebruik.

RTVUitzendingen is gratis en biedt uitsluitend een basisset voor de implementatie. Enige kennis van PHP/MySql en configuratie d.m.v. XML is wel een vereiste.